Verduurzaming gemeentelijk vastgoed
In 2016 heeft besluitvorming en kredietverlening plaatsgevonden over het project verduurzaming gemeentelijk vastgoed. Door de Raad is een krediet van totaal € 9,5 mio beschikbaar gesteld, waarover jaarlijks wordt gerapporteerd in het MPV (Meerjarenperspectief Vastgoedexploitaties).
In maart 2021 is de “Monitor – verduurzaming gemeentelijk vastgoed” aan de Raad gezonden. Daarin is terug lezen wat deze opgave behelst, hoe we het hebben aangepakt, welke resultaten we hebben behaald en wat ons nog te doen staat. We hebben een energiebesparing behaald van 35 procent ten opzichte van 2015. De afgelopen jaren is in onze gemeentelijke gebouwen totaal 2.300.000 m3 aan gas en 8.300.000 kWh aan elektra bespaard. Dat staat gelijk aan 1.850 jaarlijkse gas-verbruiken respectievelijk 3.000 jaarlijkse elektra-verbruiken van een gemiddeld huishouden. Hiervoor zijn tal van maatregelen doorgevoerd in onze vastgoedportefeuille. Van isolerende maatregelen, led verlichting, warmtepompen, zonnepanelen (meer dan 5.000 op onze gemeentelijke daken) tot ook meer innovatieve maatregelen zoals een waterstof generator.
We zijn nog niet klaar. Om de doelstelling van 50 procent besparing te behalen hebben we in 2021 en 2022 nog diverse maatregelen uit te voeren. Het restant krediet geeft daar nog voldoende ruimte voor. Een belangrijk project daarbij is de vestiging van een Zonnepark aan de Brinkenweg waarbij wordt geparticipeerd met DeA en waarmee een deel van het energiegebruik van de gemeentelijke panden wordt opgewekt. Hiermee compenseren wij dat deel van de energieopwekking wat om technische reden (draagvermogen, architectuur) niet op onze eigen panden geplaats kan worden.
Sporthal Zuiderpark
Vanaf 2017 is gewerkt aan een scenariostudie voor de toekomst van sporthal Zuiderpark. In 2017 is de raad hierover geconsulteerd en deze heeft aangegeven nieuwbouw een interessante optie te vinden. Op 29 maart 2021 is de raad middels een raadsbrief geïnformeerd over nieuwbouw op de locatie van voetbalvereniging Columbia. Dit wordt nu verder uitgewerkt. In 2023 is sloop en vervangende nieuwbouw gepland.
Zwembad Noord
Op 20 februari 2020 is de raad geïnformeerd over de uitkomsten van de haalbaarheids- en locatieonderzoeken voor het nieuwe zwembad waarna op 5 maart een consultatie heeft plaatsgevonden. De voorkeur voor het bouwen van een nieuw overdekt zwembad is hierbij uitgesproken. Realisatie van het nieuwe zwembad is op z’n vroegst 2023. De financiële dekking voor de bouw van het nieuwe zwembad is in de MPB 2021 opgenomen, ervan uitgaande dat het nieuwe zwembad medio 2024 in exploitatie kan worden genomen.
Sportvelden en kleedaccommodaties
In navolging van het Sportakkoord wordt de komende periode gewerkt aan een nieuw (Apeldoorns) sportakkoord met daarin de hernieuwde visie op de Apeldoornse sport. In deze visie zullen tevens kader en randvoorwaarden worden geschetst voor de accommodaties is eigendom van de gemeente. De diverse accommodatievraagstukken die spelen worden hierin meegenomen en op elkaar afgestemd.
Landgoed Woudhuis en bossen
Begin 2020 is de erfpachtovereenkomst met Natuurmonumenten ten aanzien van het bos en natuurbeheer bekrachtigd. Ook 2 opstallen (pachtboerderijen) maken onderdeel uit van van deze erfpachtovereenkomst.
De monumentale boerderij (Woldhuis 13) bleek in slechtere bouwkundige staat dan oorspronkelijk gedacht. Een voorstel tot begrotingswijziging wordt voorbereid. De planning is dat het bestemmingsplan in 2022 ter visie kan.
Centrum Maatschappelijk Ondersteuning (CMO/Samen055)
De locaties De Stolp, dok Zuid en de Zilverschoon zijn inmiddels opgeleverd en in gebruik genomen.
Omnisport
Op verzoek van de Atletiekunie wordt - in het kader van (inter)nationale evenementen - in overleg met de afdeling Beleid Maatschappelijke Ontwikkeling onderzocht of de gehele atletiekvloer vervangen kan worden in plaats van het gedeeltelijk vervangen van versleten delen zoals voorzien. Indien hiervoor gekozen wordt dient er een voorstel te komen voor een aanvullende financiële dekking.
Parkeergarage Haven Centrum
In relatie tot de ontwikkeling van het projectgebied Haven Centrum wordt naar verwachting in 2021/2022 de entree van parkeergarage Haven Centrum verplaatst, tevens wordt een plan voor verduurzaming en vergroening van de gevel uitgewerkt.
Omnizorg
Voortschrijdend inzicht, jaren van ervaring en verandering van zorgaanbod hebben er toe geleid dat er aanpassingen aan en rond het gebouw Omnizorg noodzakelijk zijn. Hiervoor heeft de raad in juni 2020 een voorbereidingskrediet beschikbaar gesteld om te komen tot een plan met kostenraming. Het project bevindt zich nu in de ontwerpfase. In 2022 leggen wij een integraal voorstel voor de benodigde fysieke aanpassingen, inclusief effecten voor de investeringskosten en beheer- en exploitatie, ter besluitvorming aan de raad voor. Hierbij zullen de regiogemeenten voorafgaand geraadpleegd worden voor onderdelen die de begroting Algemene voorzieningen MO/BW raken. Na besluitvorming door de raad start de uitvoeringsfase.
Brandweerkazernes
Centrale Brandweerpost
De VNOG heeft de wens om drie brandweerkazernes binnen de grenzen van Apeldoorn samen te voegen tot één centrale post. Dit vanuit de gedachte dat zowel bedrijfsmatig als op brandveiligheid (aanrijtijden) winst behaald kan worden.
Vanwege het gedwongen vertrek van de VNOG uit haar huidige kantoor aan de Europaweg (onderhuur bij de Politie die die ruimte zelf nodig heeft) ziet de VNOG het als een optie om ook haar administratieve en bestuurlijke taken op deze nieuwe locatie te concentreren. Naast de kansrijkheid voor een nieuwe locatie in Apeldoorn worden de financiële effecten middels een voorbereidingskrediet integraal voor de VNOG en gemeente Apeldoorn in kaart gebracht. Een definitief voorstel wordt eind 2021 ter besluitvorming aan de raad voorgelegd.
Sloop en nieuwbouw 4 brandweerposten
Op dit moment worden 9 brandweerposten verhuurd aan de VNOG. Vier brandweerposten gelegen in de dorpen buiten Apeldoorn bereiken binnen vijf jaar het einde van hun technische levensduur. Voor deze locaties is eind 2020 een projectplan vastgesteld voor de sloop en nieuwbouw van deze 4 posten in 2024/ 2025 met als doel om de haalbaarheid en de effecten voor de investeringskosten en beheer- en exploitatiekosten in kaart te brengen en de bestuurlijke besluitvorming in 2022 op te starten.