Milieu

2.2 Besparen

In 2030 willen we 32% besparing in energiegebruik bereiken. Dat wil zeggen Apeldoorn gaat van 16.058 TJ energiegebruik in 2014 naar 10.896 TJ in 2030.

 

Bij besparing gaat het om zowel het energiegebruik af te laten nemen door bijvoorbeeld woningisolatie, ‘kierdichting’ om koude tocht te voorkomen als om het veranderen van gedrag door het lager zetten van de thermostaat of minder lang te douchen. Ook gaat het om het kleinschalig opwekken van energie door bijvoorbeeld het plaatsen van zonnepanelen op het eigen dak. Algemeen uitgangspunt is dat hoe meer we met z’n allen besparen, des te minder duurzame energie opgewekt hoeft te worden.

Besparing van fossiele energie vindt plaats via:

• Inwoners: duurzaam gedrag en investeren in besparingsmaatregelen, efficiëntere opwek van warmte (warmtepompen) en lokale opwek van elektriciteit (zonnepanelen) en winning van warmte;

• Bedrijven en (maatschappelijke) organisaties: efficiëntere verwarming, verlichting en koeling van gebouwen, bedrijfsprocessen met minder verliezen en lokale opwek van elektriciteit;

• gemeentelijke organisatie: slimme regeling van verlichting, koelen en verwarmen en investeren in besparingsmaatregelen, efficiëntere opwek van warmte (warmtepompen) en lokale opwek van elektriciteit en winning van warmte.

Daarnaast vindt besparing van fossiele energie plaats door middel van slimme en schone mobiliteit; elektrificering, andere vervoersmiddelen (bv fiets) en het gebruik van schone brandstoffen.

 

Als gemeente informeren, stimuleren en activeren we inwoners om energiebesparende maatregelen te nemen. Dit doen we met behulp van het Energiepunt, het energieloket, maar ook door financiële instrumenten en tools beschikbaar te stellen, zodat inwoners bewust zijn en de energiebesparende maatregelen te nemen.

PRESTATIE

2.2.1 In 2022 groeit het aantal bezoekers van het Energiepunt ten opzichte van 2021 en worden de diensten naar tevredenheid uitgevoerd. Er is meer focus op de verschillende doelgroepen en is ondersteuning geboden aan de wijken van de toekomst.

Er is meer focus op de verschillende doelgroepen (denk aan huurders, millennials en ouderen) en er is ondersteuning geboden aan de wijken van de toekomst.

 

Indicatoren:  

  • Aantal bezoekers: Er is een duidelijke groei in het aantal bezoekers van het Energiepunt aan de Paslaan.
  • Tevredenheid: Op basis van een enquête gehouden onder de meer dan 6.000 ontvangers van de nieuwsbrief blijkt dat de tevredenheid over de geleverde diensten en service hoog is. Referentie is de gehouden enquête begin 2021. Bij een volgende enquête willen we bereiken dat er procentueel meer mensen tevreden zijn en er minder mensen geen mening hebben. Wat in zal moeten houden dat er meer interactie zal moeten plaatsvinden met onze inwoners zodat men zich een mening kan vormen.

 

2.2.2 In 2022 zijn financiële instrumenten en tools beschikbaar gesteld om inwoners te stimuleren en activeren om energiebesparende maatregelen te nemen.

Indicatoren:

• Regeling Reductie Energiegebruik Woningen (RREW) project

Het RREW-project heeft als doelstelling in totaal 15.175 Apeldoornse inwoners te voorzien van advies hoe energie kan worden bespaard in hun woning waarbij een gedeelte daarvan daadwerkelijk stappen zet om hun woning te verduurzamen. Het gaat daarbij om onder andere het voeren van gesprekken, de organisatie van webinars en buurtgerichte activiteiten.

• Leenstelsel

De lening voor Zonnepanelen is samengevoegd met de lening voor Toekomstbestendig Wonen. Hiermee is een breed leningen pakket beschikbaar voor onze inwoners. Het beheer van de leningen wordt verzorgd door het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SvN) in samenwerking met Energiek Apeldoorn.

 

• Transform

De gemeente Apeldoorn werkt samen met de gemeenten Deventer, Zwolle en Zutphen aan Transform met als doel:

a. Het inrichten van een marktplein voor een inclusieve, ontzorgende aanpak voor de verduurzaming van particuliere woningen;

b. Een rekenmodel met relevante data van wijken voor het maken van keuzen over de aanpak en verdeling van kosten;

c. Financieringsmogelijkheden (leningen, eenmalige subsidies) die de investering mogelijk maken.

 

• Warmte Transitie Begeleidingssysteem

We hebben een Warmte Transitie Begeleidingssysteem voor inwoners operationeel.

 

• Het in beeld brengen van de verschillende doelgroepen

De verschillende doelgroepen (huurders, verhuurders, bedrijven en andere organisaties, particuliere eigenaren) hebben elk een eigen belangen en behoefte om deel te nemen in het proces naar een duurzame energievoorziening. Ook de groep die niet reageert willen we in beeld krijgen, zodat we deze groepen ook actief kunnen betrekken.

 

• Isolatiestrategie

In 2022 is een isolatiestrategie uitgewerkt: ‘hoe maak je het beste plan voor je woning’ .

 

2.2.3 In 2022 informeren, adviseren en stimuleren we bewoners (via het energieloket en energiepunt), bedrijven, instellingen en andere organisaties (via de Taskforce Zon)

In 2022 informeren en adviseren we bedrijven, instellingen en andere organisaties via de Taskforce Zon, wat bijdraagt aan het realiseren van een groei dat jaar van 35% aan zonnepanelen in de gebouwde omgeving: op daken en andere toepassingen zoals boven parkeerruimtes.

NIEUWE ONTWIKKELING

subsidieregeling voor coöperaties aardgasvrij maken woning

Voor de overstap naar duurzame warmte is het van belang dat het betaalbaar en haalbaar is voor inwoners. Dat vraagt om een structurele oplossing vanuit het Rijk. Voor de gemeente, woningcorporaties, netbeheerder en andere partners geldt dat ze voor een groot deel van de middelen afhankelijk zijn van keuzes die door de Rijksoverheid worden gemaakt. Voor de Transitievisie Warmte wordt een strategie opgesteld om de drie sporen (isoleren/besparen, Uitvoeringsplannen, beleid/ innovatie) daadwerkelijk vorm te geven.

 

Voor het spoor isoleren en besparen (spoor 1) kunnen naast de bestaande instrumenten als bv. het Energiepunt extra (financiële) instrumenten worden ingezet. Daarom zal een subsidieregeling voor coöperaties beschikbaar worden gesteld (2022:150.000, daarna pm) met als doel inwoners stappen te laten nemen in het aardgasvrij maken van hun eigen woning. De coöperaties staan dicht bij de inwoners en hebben de afgelopen jaren bewezen dat zij dit op een efficiënte wijze kunnen uitvoeren. Daarnaast willen we via de energiecoöperaties nadrukkelijk aandacht besteden aan de energie-armoede zodat iedereen mee kan doen.

 

Benodigd budget

€ 150.000 in 2022 en -pm. in 2023. We gaan daarbij uit van een extra rijksvergoeding als dekking.

Deze pagina is gebouwd op 10/06/2021 07:56:13 met de export van 10/05/2021 15:50:22