Jeugd en onderwijs

1.1 Iedere leerplichtige jeugdige kan naar school en behaalt een startkwalificatie

Samen met het onderwijs en de samenwerkingsverbanden zorgen wij voor een complementair onderwijsaanbod en goede onderwijshuisvesting, zodat iedere jeugdige de kans krijgt zich op school passend bij zijn talent en ambitie te ontwikkelen. Met als uiteindelijk doel het behalen van een diploma of een startkwalificatie.

PRESTATIE

1.1.1 Wij voorkomen en bestrijden voortijdig schoolverlaten en schoolverzuim. In 2022 stellen we daarvoor een verzuim- en thuiszittersprotocol op, starten met procesregie voor leerlingen in zorg en implementeren een nieuwe verzuimmethode.

We werken ook in 2022 continu aan het voorkomen en bestrijden van schoolverzuim en voortijdig schoolverlaten door het terugleiden van jongeren naar het onderwijs of de arbeidsmarkt. Daarbij streven we ernaar dat de verschillende verzuimcijfers jaarlijks stabiel blijven of dalen en niet afwijken van het landelijk gemiddelde.

 

De leerplichtambtenaren en RMC-consulenten komen steeds meer jongeren tegen die veel zorg nodig hebben. Verzuim gaat vaak gepaard met groeiende sociaal-psychische problematiek, waardoor schoolgang en het behalen van een startkwalificatie belemmerd wordt en waarbij jeugdzorg noodzakelijk is.

De leerplichtambtenaren en RMC-consulenten denken mee, stimuleren een aanpak die gericht is op schoolgang en de ontwikkeling van het kind (het leerrecht) en die past binnen de kaders van wet- en regelgeving.

 

Eind 2022 hebben we samen met het onderwijs en de samenwerkingsverbanden een verzuim- en thuiszittersprotocol vastgesteld.
Ook gaan wij starten met procesregie op de doelgroep Leerlingen in zorg, zodat zij tijdig en zorgvuldig begeleid worden in de terugkeer naar school.

De scholen voor SBO, VSO, Praktijkonderwijs en MBO versterken in 2022 de samenwerking rondom de kwetsbare overstap.

Wij starten in 2022 met de uitrol van de verzuimmethode M@zzl (medische advisering bij ziek gemelde leerlingen) over de VO-scholen in Apeldoorn.

 

 

1.1.2 Wij stimuleren dat kinderen zoveel als mogelijk zelfstandig naar school kunnen reizen. In 2022 bieden we daarvoor De Reiskoffer aan. Als vangnet verzorgen wij in 2022 leerlingenvervoer van en naar school.

Wij willen dat leerlingen zoveel mogelijk zelfstandig naar school komen. Wij bevorderen de eigen kracht door jeugdigen in 2022 te stimuleren zelfstandig naar school te gaan middels de Reiskoffer, dat jeugdigen zelfstandig leert te reizen met de fiets of het openbaar vervoer. Waar jeugdigen dat echt niet kunnen realiseren we kwalitatief goed leerlingenvervoer. We hebben daarbij korte lijnen met onze vervoerders, ouders en scholen.

 

1.1.3 Wij vergroten in 2022 het inzicht in eventueel ontbrekend aanbod in passend onderwijs en bekijken welke acties daarop dan nodig zijn

Met de samenwerkingsverbanden passend onderwijs bespreken wij jaarlijks de cijfers leerlingenvervoer buiten de gemeentegrenzen, zodat we weten in welk aanbod wij in Apeldoorn niet voorzien en daar bewust naar handelen.

Deze pagina is gebouwd op 10/06/2021 07:56:13 met de export van 10/05/2021 15:50:22