Maatschappelijke ondersteuning

1.3 Meten en weten

We gaan een omslag maken naar data-gestuurd werken. We hebben niet alleen zicht op de kwantiteit en de kwaliteit van de door ons geboden individuele ondersteuning en preventieve maatregelen maar baseren die ondersteuning op een analyse van beschikbare gegevens die we zoveel als mogelijk gebiedsgericht willen vormgeven. We monitoren de inzet en kosten van de zorg nauwgezet, waarbij we inzetten op beheersing van de kosten binnen afgesproken kaders.

PRESTATIE

1.3.1 Gekoppeld aan de Kadernota Maatschappelijke Ontwikkeling werken we in 2022 uit in welke vorm de informatievoorziening over de Maatschappelijke Ontwikkeling het beste vorm kan krijgen

Jaarlijks rapporteerden wij (tellen en vertellen) over onze activiteiten in het Maatschappelijk domein via de monitor Maatschappelijke Ontwikkeling. Deze monitor geeft inzicht in de cijfers, indicatoren en cliëntervaringen voor Wmo, Jeugd en Werk en Inkomen.

 

In 2022 werken wij uit op welke wijze wij de informatievoorziening rond  Maatschappelijke Ontwikkelingen, gekoppeld aan de nieuwe Kadernota, het beste kunnen inrichten.

 

1.3.2 We blijven werken aan het duurzaam betaalbaar maken en houden van de Wmo voorzieningen

Over de jaren 2020 en 2021 zien we een afvlakkende groei van de kosten van de Wmo. Enerzijds wordt dat veroorzaakt door de vraaguitval vanwege corona. Hoewel de aangekondigde boeggolf zichtbaar is, kent deze niet de omvang zoals eerder aangenomen. Daarnaast zijn effecten van maatregelen zoals opgenomen in de Transformatienotitie en vastgesteld bij de MPB 2020-2023 zichtbaar. Beide ontwikkelingen leiden ertoe dat het budget in deze MPB in positieve zin is bijgesteld.

 

Ook in 2022 blijven we werken aan maatregelen om de kosten in positieve zin te beïnvloeden. Uitgangspunt daarbij is dat kwaliteit van de dienstverlening behouden blijft. Zoals afgesproken volgen we actief de ontwikkelingen c.q. pilots die andere gemeenten uitvoeren om de effecten van de aanzuigende werking van het abonnementstarief op de huishoudelijke hulp te beperken. Uit recente informatie blijkt dat het Rijk optreedt tegen gemeenten die over zijn gegaan tot het meewegen van het inkomen bij het verstrekken van die voorziening.

Deze pagina is gebouwd op 10/06/2021 07:56:13 met de export van 10/05/2021 15:50:22