Cultuur, erfgoed, evenementen en sport

2.3 Lokale cultuur- en erfgoededucatie

Goede cultuur- en erfgoededucatie draagt bij aan een inspirerend, creatief en betekenisvol leven. De focus ligt hierbij in de eerste plaats bij de jeugd en het primair onderwijs.  

PRESTATIE

2.3.1 We investeren met de combinatiefunctie extra op cultuur- en erfgoededucatie

De combinatiefunctionarissen werken vanuit onze culturele partners GIGANT en CODA aan educatie- en participatieprojecten voor Apeldoorn. Hierbij richten zij zich op scholen (primair en voortgezet onderwijs), maar ook op buitenschoolse activiteiten en activiteiten voor andere doelgroepen (Diversiteit en Inclusie).  Vanuit de rijksregeling worden in totaal 9 FTE combinatiefuncties ingezet voor cultuur en erfgoed bij GIGANT en CODA.

 

2.3.2. We zetten het programma Cultuureducatie met Kwaliteit in de periode 2022-2024 voort

Het programma Cultuureducatie met Kwaliteit wordt verlengd en de opzet van het programma wordt verbreed richting het Voortgezet Onderwijs en buitenschoolse activiteiten. Met Cultuurwijzer (GIGANT) is afgesproken om 95% van het primair onderwijs met het programma te bereiken.

 

2.3.3 We participeren in het Grote verhaal van Apeldoorn om de geschiedenis van Apeldoorn laagdrempelig aan de inwoners van Apeldoorn aan te bieden.

Samen met CODA en alle partners binnen het Erfgoedplatform Apeldoorn zetten we in op het laagdrempelig beschikbaar maken van erfgoedinformatie voor iedereen. Bij het grote verhaal van Apeldoorn wordt daarnaast gewerkt aan een lespakket.

NIEUWE ONTWIKKELING

Bijdrage Stichting Apeldoornsche Bosch

In 2020 was het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Hiervoor zijn tal van initiatieven ontwikkeld. Sommige van deze initiatieven waren eenmalig (festivals) soms ging het om langdurige initiatieven (herinnerings- en educatiecentrum Apeldoornsche Bosch en the Canadian Walk). We voeden deze activiteiten met geld en programma’s van onder andere de provincie Gelderland (Gelderland Herdenkt), het V-fonds en onze eigen programma’s (erfgoed/toerisme).

 

De Stichting Apeldoornsche Bosch neemt de verantwoordelijkheid voor de oprichting en exploitatie van het herinnerings- en educatiecentrum Apeldoornsche Bosch. De realisatie van het herinneringscentrum krijgt echter meer substantiële en structurele vorm. Het is belangrijk dat de gemeentelijke bijdrage aan de stichting en daarmee de exploitatie van het herinneringscentrum wordt geborgd. De gemeentelijke bijdrage aan de stichting is tot op heden op ad hoc basis voldaan vanuit bestaande budgetten.

 

 

Benodigd budget

Voor 2022 en 2023 telkens € 50.000 en de jaren daarna voorlopig een pm-post.

Deze pagina is gebouwd op 10/06/2021 07:56:13 met de export van 10/05/2021 15:50:22