Programma

Maatschappelijke ondersteuning

Ambitie van het programma

De ambitie van het programma is dat alle Apeldoorners, ongeacht hun leeftijd of beperking, volwaardig mee kunnen doen aan de samenleving en iedereen er toe doet. We zetten in op het gezonder maken van Apeldoorners. Deze ambitie sluit aan bij de strategische thema’s Comfortabele gezinsstad en Apeldoorn inclusief.
Met de inzet van preventieve voorzieningen zorgen we er voor dat mensen elkaar kunnen ontmoeten en stimuleren we het ontstaan van een eigen sociaal vangnet gericht op het versterken van de zelfredzaamheid en de eigen regie. Door te werken aan het sociaal fundament spannen we ons in om het beroep op het gemeentelijke vangnet zo klein mogelijk te houden. Als thuis wonen niet mogelijk is, zorgen we voor opvang of een beschermde woonplek. De komende jaren zetten we daar een belangrijke transitie in: van Beschermd Wonen naar Beschermd Thuis.
Zorg en welzijn zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De kadernota Algemene Voorzieningen en de transformatieagenda Maatschappelijke Opvang en Beschermd Wonen implementeren wij samen met partners waarbij we inzetten op doorontwikkeling. In de parallel aan deze begroting aan de raad aangeboden Kadernota Maatschappelijke Ontwikkeling geven wij de richting weer voor het beleid en bijbehorende aanpak voor de komende jaren. Belangrijke kern van de Kadernota is de integrale benadering van en verbinding tussen de domeinen Maatschappelijke ondersteuning, Jeugd en Werk & Inkomen. Dit zal leiden tot een voorstel om in de MPB2023-2026 te komen tot een andere inrichting dan de huidige programma's 5, 6 en 7 met een bijbehorende verdere ontschotting van middelen. Reden waarom in deze MPB de wijzigingen in dit programma beperkt zijn tot een actualisatie van gegevens.

Speerpunten van beleid

Relevante strategische doelen zijn:

  • Veelzijdige en innovatieve economie
  • Comfortabele gezinsstad
  1. Apeldoorn heeft adequate maatregelen en voorzieningen waarmee we onze inwoners zo goed mogelijk ondersteunen als het zelf onvoldoende lukt.
  2. Onze ondersteuning richt zich in eerste plaats op het vergroten van de eigen regie en het zo goed mogelijk thuis wonen. We doen dit door te investeren in preventie, informele zorg en algemene voorzieningen, binnen de beschikbare budgetten.
  3. We ondersteunen en stimuleren mantelzorg en vrijwilligerswerk.
  4. Onze dienstverlening is wijkgericht, integraal en cultuur sensitief, de leidende kwaliteitsprincipes geven richting aan ons denken en doen bij de uitvoering van onze taken.
  5. We stimuleren de aansluiting van de sociale op de fysieke leefomgeving.
Deze pagina is gebouwd op 10/06/2021 07:56:13 met de export van 10/05/2021 15:50:22