Bestuur, inwoners en geld

3.1 Wij maken ons sterk voor de ontwikkeling van Apeldoorn tot Smart City

Onze rol in de manier van (samen)werken is, afhankelijk van de situatie, die van facilitator, stimulator, deelnemer en  verbinder. Wij zorgen waar het binnen onze mogelijkheden en invloedsfeer ligt voor het faciliteren van mogelijkheden. Bijvoorbeeld de infrastructuur van het geluidmeten met Lora, zodat anderen initiatieven via deze netwerken kunnen ontplooien. Of voor de ruwe data bij projecten als het smart meten van geluid.

 

De kwesties die aan de orde komen bij de ontwikkeling tot smart city zijn divers: wat betekent de digitalisering voor de rol van de overheid? Waar moeten we rekening mee houden als we besluiten nemen? Hoe denken onze netwerkpartners hierover? Willen we wat kan, waarbij ook meer ethische vraagstukken aan de orde komen. We zullen het budget voor smart city ook inzetten als cofinancieringsmiddelen om experimentele projecten die smart innovaties toepassen te stimuleren.

 

We onderhouden contacten binnen netwerken met andere gemeenten, bedrijfsleven, hogescholen/universiteiten, middelbaar onderwijsinstellingen en andere partijen om onze kennis te verrijken op het gebied van Smart Cities. Onze actieve participatie inzake Smart City in G40 en VNG verband leidt ertoe dat we een landelijk voortrekkende rol kunnen nemen. Daarbij zijn we een gesprekspartner voor meerdere ministeries. En we leveren een bijdrage aan de Data Agenda Overheid waarbij het gaat om informatiegestuurd werken o.b.v. een betere kwaliteit van (open) data, dat kan vervolgens leiden tot een betere dienstverlening en snellere en betere beslissingen. We hebben bijvoorbeeld een dataportaal ingericht. Hier worden diverse bronnen ontsloten die voor iedereen toegankelijk zijn.

 

 

PRESTATIE

3.1.1 Wij bouwen verder aan de Smart City vanuit de G40 samen met andere partners

Alle gemeenten in Nederland zijn met smart city aan de slag. Het ligt voor de hand dit met elkaar te doen. Apeldoorn werkt hieraan mee in de bestuurlijke voorhoede van de G40. Zij zoekt daarbij de samenwerking met de VNG, G4, M50, K80, P10*, ministeries en publiek-private samenwerkingsverbanden als de Future City Foundation. Wij bouwen zo verder aan ons netwerk om de aanwezige kennis bij de partijen met elkaar te delen. En om daar als Apeldoorn profijt van te hebben.

 

3.1.2 Wij informeren de gemeenteraad periodiek over de ontwikkelingen op het terrein van de Smart City Apeldoorn

De ontwikkelingen rond het thema Smart City zijn complex en gaan snel. Het is een belangrijke ontwikkeling waarbij wij de gemeenteraad voortdurend willen betrekken. Daarom informeren we de gemeenteraad periodiek over Smart City en innovatieve digitale oplossingen voor stedelijke en maatschappelijke opgaven in Apeldoorn.

3.1.3 Wij betrekken burgers, bedrijven, (onderwijs)instellingen, etc. bij Smart City Apeldoorn

Via onder meer bijeenkomsten als Smart City Cafés en Meet-ups betrekken we burgers, bedrijven, (onderwijs)instellingen, etc. bij Smart City Apeldoorn. Om zo de samenwerking met deze partijen te verbeteren. En gezamenlijk de kwaliteit van leven in de gemeente Apeldoorn te verbeteren. En daar waar bestaande oplossingen niet meer werken bedenken we samen met onze partners, dus ook onze inwoners, een innovatiestrategie.

Deze pagina is gebouwd op 10/06/2021 07:56:13 met de export van 10/05/2021 15:50:22