Hoofddoelstelling 1: 1. We zijn een uitnodigende gemeenteraad, college en organisatie
We zijn een toegankelijke gemeenteraad, college en organisatie, dat houdt in dat we voortdurend in gesprek zijn met onze inwoners en ondernemers en partners om de doelen voor onze stad te bereiken en om de comfortabele, ondernemende en duurzame stad te zijn waaraan we met elkaar zo hard werken.
Doelstelling: 1.1 De versterking van de rolneming door de gemeenteraad
Doelstelling: 1.2 Wij werken voor en met de inwoners
Doelstelling: 1.3 Wij werken gebiedsgericht
Doelstelling: 1.4 Publieke dienstverlening: een persoonlijke benadering, bereikbaar en snel.
Indicatoren
Doelstelling: Trendanalyse
Kadernota's
Hoofddoelstelling 2: 2 Apeldoorn is bekend en erkend in Arnhem, Den Haag en Brussel
Onder de noemer Public Affairs werken we aan een combinatie van instrumenten als samenwerken, netwerken, profileren, beïnvloeden en het binnenhalen van projectfinanciering. Dat doen we vanuit het besef dat we niet al onze wensen en ambities zelfstandig kunnen waarmaken: samenwerking met andere overheden (gemeenten, provincie(s), Rijk, Europa) is onontbeerlijk
Lobby is een organisatie-brede activiteit die we tegenkomen in vrijwel alle programma's van de MPB. Lobby als onderwerp is een periodiek terugkerend thema op de agenda van ons college. Het is goed om ook de Raad explicieter mee te nemen in de inspanningen die onder de noemer Public Affairs door ons zijn ingezet. Het is immers niet altijd even zichtbaar welke dat zijn.
Zo werken we samen met de G40 en de VNG aan het beïnvloeden van het beleid van hogere overheden, bijvoorbeeld als het gaat over de financiering van het sociaal domein. Werken we samen met verschillende coalities van overheden op dossiers als laagvliegroutes of het stikstofdossier, en proberen we samen met de provincies Gelderland en Overijssel en de gemeenten Deventer en Zwolle een Woondeal te sluiten met de minister van BZK. Ook versterken we de samenwerking tussen Rijk en Regio via de uitwerking van de Regio Deals Veluwe en Cleantech, en zoeken we naar externe financiering van onze ambities via subsidiemogelijkheden.
Met het ambitiedocument Apeldoorn 2040 hebben we helder op welke koers we onze lobbyinspanningen kunnen richten. Dat zal dan ook de leidraad vormen voor ons handelen in het komende jaar. Het gaat hierbij naast bestuurlijke lobby ook om het versterken van ambtelijke kennis en vaardigheden op alle niveaus in onze organisatie. Een goede en stevige relatie met onze partners in bijvoorbeeld Arnhem, Den Haag, Brussel of Düsseldorf (Euregio) is essentieel. Daarnaast behalen we schaalvoordelen door, waar mogelijk, de samenwerking met de Cleantech Regio en de Veluwe Alliantie beter te benutten. Als belangen overeenkomen betekent samenwerking niet alleen dat er efficiëntievoordelen te behalen zijn, maar maken we onze positie ook sterker en betekenisvoller.
Hoofddoelstelling 3: 3 Apeldoorn is een Smart City
Smart City Apeldoorn is de samenwerking tussen inwoners, bedrijven, onderwijs- en (kennis)instellingen en overheid door het toepassen van ICT om te zorgen voor een betere kwaliteit van leven in de gemeente Apeldoorn. En om onze gemeente beter te kunnen besturen en te laten functioneren. Smart City Apeldoorn is een instrument, maar geen zelfstandig programma met projecten. Speciale aandachtsgebieden zijn burgerparticipatie en gebiedsontwikkelingen en -revitalisering.
Noodzakelijke randvoorwaarden daarvoor zijn hoogwaardige ICT infrastructuur (bijvoorbeeld glasvezel, 5G en Lora) en -voorzieningen, laagdrempelige digitale toegankelijkheid en een digitaal vaardige samenleving. We geven daarmee gehoor aan het Actieplan Digitale Connectiviteit van het Rijk om ervoor te zorgen dat iedereen in 2023 snel internet heeft.
Net als Nederland kent Apeldoorn de komende jaren een aantal grote opgaven op het gebied van wonen, zorg, klimaat, digitalisering, mobiliteit, energietransitie en informatiesamenleving. Met inzet van digitale- en innovatieve oplossingen wil Smart City Apeldoorn de gezamenlijke uitdagingen integraal oppakken. Smart City Apeldoorn levert zo een bijdrage aan deze opgaven en helpt tevens de doelen van de strategische- en topthema’s te bereiken. Op deze wijze draagt Smart City Apeldoorn bij aan de uitvoeringsagenda’s van de Omgevingsvisie en Apeldoorn2040.
Daarbij is het belangrijk dat we ons bewust zijn van wat er allemaal op het gebied van smart city en digitalisering in de wereld om ons heen gebeurt. En willen we wat kan? Daarom willen we via Smart City Apeldoorn ook bewustwording van deze digitalisering creëren en bijbehorende ethische vraagstukken agenderen. En daar waar mensen niet mee kunnen komen in de digitale samenleving, zoeken we naar oplossingen om dit te verbeteren. Met Smart City Apeldoorn streven we naar inclusiviteit.
Hoofddoelstelling 4: 4 De financiële positie van Apeldoorn is gezond
We werken verder aan het bestendigen van het financieel herstel. Dat betekent een beperkte schuldpositie, voldoende solvabiliteit voor zowel grondbedrijf als algemene dienst en een structureel sluitende begroting in alle jaren.