Openbare ruimte

2.2 Het verbeteren van het leefgebied van inheemse soorten van plant en dier.

Apeldoorn heeft een grote rijkdom aan plant- en diersoorten; die biodiversiteit koesteren we, houden we in stand en versterken we. Om de hoeveelheid soorten te behouden en vergroten moeten we de variatie in verschillende leefgebieden behouden en leefgebieden robuuster maken. Een gezonde bodem en variatie in groenstructuren is hierbij van groot belang. Bij ontwikkeling van plannen en bouwprojecten zetten we in op natuurinclusief bouwen. Ook bij het beheren van groen heeft dit bijzondere aandacht, waarbij we eveneens plagen en uitheemse planten bestrijden. In samenhang met het versterken van groen werken we aan het versterken van ecologische samenhang in en rond Apeldoorn. Daar hebben we partners, bewoners en maatschappelijke organisaties bij nodig. De uitwerkingssporen zijn beschreven in de Ecogids.

PRESTATIE

2.2.1 We werken aan een doorstart van de Ecogids

Het plan en de uitvoeringsagenda voor klimaatadaptatie (prestatie 2.1.1) vormen de basis voor een nieuw 4-jarig uitvoeringsprogramma voor de Ecogids.

2.2.2 We lossen ecologische knelpunten op en realiseren ecospots

We realiseren ecospots (bijvoorbeeld Tinyforests) en lossen ecologische knelpunten op, door bijvoorbeeld de aanleg van een ecologische verbindingszone.

2.2.3 We dragen bij aan de aanpak van natuurherstel veroorzaakt door stikstof

De stikstofaanpak in Nederland loopt via drie sporen, namelijk bronaanpak, natuurherstel en natuurinclusieve ruimtelijke inrichting. Via natuurherstel in Berg en Bos en advisering over natuurinclusieve ruimtelijke inrichting in gebiedsprocessen (oa Uddel) en advisering over natuurinclusieve landbouw (oa Kadernota Landbouw, bijdragen aan CTR projecten) zetten we in op natuurherstel en -ontwikkeling. We zoeken hierin samenwerking met de provincie.

2.2.4 We werken ecologische beheerprofielen uit en implementeren deze

We stellen ecologische beheerprofielen op voor alle beheertypen van het openbare groen en passen het groenbeheer hierop aan.

2.2.5 We brengen ecokansen in het buitengebied in kaart en dragen bij aan biodiversiteitsinitiatieven

De komende jaren werken we samen aan het versterken van de biodiversiteit door aanleg en beheer van o.a. kruidenrijke akkerranden en struweelhagen. Van levensbelang voor bijvoorbeeld onze bijen die gezond, gevarieerd en bereikbaar leefgebied heel hard nodig hebben. Hiervoor zoeken we de samenwerking met terreineigenaren in het buitengebied.

2.2.6 Voortzetting bescherming en stimulering stadssoorten van gebouwen

Via de uitvoering van het soortenmanagementplan (SMP) voor gebouwbewonende soorten beschermen we soorten zoals vleermuizen, gierzwaluwen en huismus.

2.2.7 We werken aan de ecologische atlas en monitoring

We werken aan het opstellen van een digitale ecologische atlas waarin we actuele soortgegevens interactief op kaart kunnen presenteren, gecombineerd met specifieke soortinformatie. We werken samen met vrijwilligers aan monitoring van soorten.

Deze pagina is gebouwd op 10/06/2021 07:56:13 met de export van 10/05/2021 15:50:22