Openbare ruimte

2.1 Klimaatbestendiger door stad en dorpen te vergroenen en waterrobuust in te richten

In Apeldoorn spelen we in op klimaatverandering door onze inwoners bewust te maken en onze omgeving anders in te richten via klimaatadaptatie. Concreet gaat het dan om aanpassing van de ruimtelijke inrichting door het vergroenen en verblauwen: meer en beter groen, waterrobuust inrichten, beekherstel, afkoppelen regenwater, aanleg van groene daken en gevels en een gezonde vitale bodem.

PRESTATIE

2.1.1 We ontwikkelen een plan en uitvoeringsagenda voor klimaatadaptatie

We ontwikkelen een plan en uitvoeringsagenda om klimaatadaptatie beter te verankeren in onze doelen en projecten. Met dit plan kunnen we aan inwoners en bestuurders eenvoudig en duidelijk uitleggen wat we de komende jaren willen bereiken, hoe we dat gaan doen en hoe organisaties, inwoners en bedrijven daaraan kunnen bijdragen. De agenda moet de uitvoering versnellen. Het plan en de agenda wordt opgesteld samen met andere afdelingen en stakeholders.

2.1.2 We werken een aanpak voor natuurinclusief bouwen en klimaatadaptatief ontwikkelen (NIKA) uit, en starten met de implementatie

Het is van groot belang om bij (her)ontwikkelingen en bouwprojecten vanaf het begin maatregelen voor natuur en klimaatadaptatie mee te nemen. Op hoofdlijnen is hiervoor een methodiek ontwikkeld, die ook rekening houdt met een gebiedsgerichte aanpak. Aan de opzet van een webpagina wordt gewerkt. De implementatiefase volgt na bestuurlijke besluitvorming.

2.1.3 We werken mee aan de realisatie van het vergroenen van Stadspark Binnenstad

We leveren kennis en capaciteit om de ambities en projecten voor een groene binnenstad (Stadspark binnenstad) te realiseren.

2.1.4 We pakken knelpunten met wateroverlast aan

Via het afkoppelen van regenwater werken we generiek aan het bestrijden van wateroverlast. Ernstige knelpunten pakken we versneld aan door lokale maatregelen te nemen.

2.1.5 We verkennen hoe we enkele hittestress hotspots kunnen aanpakken door vergroening

Via de hittestresskaart uit de klimaatatlas hebben we een beeld van onze hotspots. Het doel is het aantal hotspots te verminderen in hoofdzaak door extra groen toe te voegen. We geven als gemeente het goede voorbeeld en kijken hoe we via monitoring kunnen zorgen voor meer bewustwording bij onze inwoners. De aanpak en financiële haalbaarheid is vaak afhankelijk van de kansen die zich voordoen door het meeliften met andere maatregelen in de openbare ruimte en subsidiemogelijkheden.

2.1.6 We koppelen in 2022 6 ha verhard oppervlak af

Het afkoppelen is een maatregel die bijdraagt aan verschillende klimaatdoelen, waaronder het bestrijden van wateroverlast en verdroging. Onze afkoppeldoelstelling van 6 hectare verhard oppervlak per jaar zetten we voort in 2022 en daarna. Dit doen we door vermindering en afkoppeling van verharding, uitvoering subsidieregeling afkoppelen & groene daken en afkoppelen met coöperaties en bedrijven.

2.1.7 We dragen bij aan het herstel van het natuurlijk (grond)watersysteem om droogte tegen te gaan

De periodieke droogte van de afgelopen jaren heeft de kwetsbaarheid van ons watersysteem voor de gevolgen van klimaatverandering opnieuw onder de aandacht gebracht. Door het (grond)watersysteem te analyseren worden maatregelen verkend om de gevolgen van periodieke droogte te bestrijden. Het doel is het watersysteem natuurlijker en daarmee robuuster te maken. Samen met onze waterpartners; waterschap, provincie en Vitens verkennen we welke maatregelen we op de korte en lange termijn kunnen nemen.

2.1.8 We werken verder aan het herstel van beken en sprengen

Het systeem van beken, sprengkoppen en beplantingsstroken wordt opgeknapt en uitgebreid en tegelijkertijd verbeteren we hiermee de identiteit en gebruikswaarde van het landschap. De beken versterken de natuurwaarden en dragen bij aan meer biodiversiteit. We werken aan de voorbereiding en realisatie van delen van de Ugchelse beken, knappen deze beektrajecten op en vullen de beekbegeleidende beplanting aan.

Deze pagina is gebouwd op 10/06/2021 07:56:13 met de export van 10/05/2021 15:50:22