Bestuur, inwoners en geld

1.2 Wij werken voor en met de inwoners

In het bestuursakkoord De kracht van Apeldoorn staat dat de menselijke maat de norm is. Een toegankelijk gemeentebestuur en actieve, betrokken inwoners zijn daarbij nodig.’ Wat betekent dat voor burgerparticipatie, of moeten we zeggen overheidsparticipatie, in Apeldoorn? Het betekent dat we als overheid de inwoners van begin af aan betrekken bij onze beleidsvoornemens en uitvoering. Maar ook dat we ruimte bieden aan inwoners om zelf aan de slag te gaan, waarbij wij als overheid participeren in initiatieven van inwoners. Leidraad is hierbij het Programmaplan Burgerparticipatie.

In 2021 volgt alweer een vijfde groep ambtenaren de leergang ‘Tweebenig samenwerken’ die zich richt op participatiekennis en -vaardigheden. De beperkingen die de coronamaatregelen oplegden hebben geleid tot een versnelde zoektocht naar alternatieven en daarmee tot de aanschaf van de online participatietool ‘Open Stad’. Met dit veelbelovende instrument, dat door meerdere grote gemeenten wordt gebruikt, gaan we nu de eerste Apeldoornse ervaringen opdoen. Ook werken we verder aan verbreding: een voortraject met 14 Apeldoornse jongeren heeft ertoe geleid dat 2021 het pilotjaar voor jeugddemocratie is met onder andere een breed samengestelde jongerenraad met zo’n 55 jongeren van 12 tot ruim 20 jaar. De kinderburgemeester is inmiddels een vaste waarde geworden.

Voor de facilitering van participatie en initiatieven beschikken we inmiddels over een crowdfundingsplatform en over een tweetal subsidieregelingen. Het gaat daarbij om de Subsidieregeling Inwonersinitiatieven die zich richt op initiatieven die Apeldoorn mooier, beter en leuker maken, waarbij de Initiatievenmakelaar een stimulerende rol speelt, en om de Subsidieregeling Gebiedsparticipatie. Deze laatste regeling is in de plaats gekomen van de Verordening Dorps- en Wijkraden en biedt nu ook anderen dan de Dorps- en Wijkraden de mogelijkheid van(ondersteuning bij) gebiedsparticipatie.

De resterende bestuursperiode staat vooral in het teken van borging en verankering. Het is belangrijk om de bewustwording binnen de gemeentelijke organisatie te borgen, zodat we toegroeien naar inclusieve participatie voor eenieder die dat wil. Dat doen we op twee manieren:

Ten eerste bereiden we een brede participatieverordening voor waarin de al bestaande en nieuwe afspraken over participatie worden samengebracht en juridisch geborgd. Naar verwachting kan voor het einde van de bestuursperiode de eerste basis van een dergelijke verordening worden vastgesteld waarop in de toekomst desgewenst kan worden ‘aangebouwd’. Daarnaast werken we aan praktische verankering door te onderzoeken of het mogelijk en wenselijk is om een ‘expertisecentrum burgerparticipatie’ op te zetten.

 

 

PRESTATIE

1.2.1 In 2022 zetten we de Vitaliteitsaanpak door

In 2021 sluiten we de pilotfase af en werken we verder aan een nieuwe tranche Vitaliteitsagenda’s. Hierbij richten we ons ook op enkele meer kwetsbare wijken. Daarvoor is een nauwe samenwerking met de woningcorporaties nodig, net zoals het goed aanhaken van het sociaal domein. En de bereidheid tot samenwerking is er. Het rapport ‘Veerkracht in Apeldoorns corporatiebezit’ (Circusvis, 2020) heeft ons daarvoor een gezamenlijke urgentie en vertrekpunt gegeven. In de samenwerking maken we gebruik van instrumenten zoals de Gebiedsmonitor en de Buurtbelever, en benutten we zowel de al aanwezige kracht en initiatieven van de inwoners als de inzichten en ervaringen van het programma Comfortabele Gezinsstad. Het is goed mogelijk dat we met elkaar tot de conclusie komen dat een Vitaliteitsagenda voor sommige gebieden niet genoeg is en we meer inzet moeten plegen. Daarover zullen we dan met elkaar het gesprek aangaan.

1.2.2 In 2022 werken we met het nieuwe participatiemodel

Per 1-1-2021 heeft de Subsidieregeling Gebiedsparticipatie de Verordening Dorps- en Wijkraden vervangen. Met de totstandkoming van een brede participatieverordening worden alle afspraken op het gebied van participatie samengebracht zodat overzicht en duidelijkheid wordt verkregen voor zowel de samenleving als de gemeente. Onderzocht wordt of het mogelijk en wenselijk is om het werken met een nieuw participatiemodel praktisch te ondersteunen met een expertisecentrum.

1.2.3 In 2022 ervaren initiatiefnemers een uitnodigende gemeente

Met het in 2019 ingevoerde crowdfundingsplatform ‘Voor Apeldoorn’, de in 2020 vastgestelde Subsidieregeling voor Inwonersinitiatieven én de nieuw aangestelde Initiatievenmakelaar zijn we op volle sterkte voor het faciliteren van initiatieven. Door zelf financieel te steunen en mee te werken of door ‘warm’ door te verwijzen en te adviseren. Deze faciliterende instrumenten zullen we voor het einde van de bestuursperiode evalueren. Daarbij betrekken we ook de Subsidieregeling Gebiedsparticipatie.

Deze pagina is gebouwd op 10/06/2021 07:56:13 met de export van 10/05/2021 15:50:22